Beyinde Kavernom Nedir?
Kavernoma veya kavernöz malformasyon olarak da isimlendirilirler. İnce damar demetlerinin şişkinleşerek oluşturduğu bir damar hastalığı olarak tanımlanabilir. İçlerinde kan pıhtısı, kireç ve kolesterol kristalleri bulunabilir. Çevreledikleri beyin dokusunda halka şeklinde kan yıkım ürünü birikimi mevcuttur.
Kavernom Neden Oluşur ve Kimlerde Görülür?
Neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte kavernomların bir kısmı aileseldir. Her iki cinste eşit miktarda görülür. Her yaş grubunda tanı alan hastalar vardır.
Beyinde Kavernom Belirtileri Nelerdir?
Küçük kavernomların önemli bir kısmı başka nedenlerle çekilen BT ve MR’larda tesadüfen saptanır. Şikayet oluşturduklarında en sık beyin kanaması veya havalelere bağlı yakınmalara sebep olurlar. Oluşturdukları kanamanın seyri kanamanın miktarı ve yerine göre değişkenlik gösterir. Sadece baş ağrısına neden olan sızıntı şeklinde küçük kanamalar oluşturabilecekleri gibi, ağır nörolojik tablolara neden olan tehlikeli kanamalara da sebep olabilirler. Ayrıca bulundukları beyin bölgesinde oluşturdukları bası etkisi nedeniyle söz konusu bölgenin işlevlerini bozabilirler.
Kavernom Tanısı Nasıl Konulur?
Kavernomlar MR ile görüntülenebilir. Bir damar patolojisi olmasına rağmen genellikle anjiografik olarak gösterilemezler.
Kavernom Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Kanama oluşturmuş ve/veya gereklidir. Genellikle küçük lezyonların çıkarılmalarında nöronavigasyon teknolojisinin kullanımı cerrahiye yardımcı bir yöntemdir. Tesadüfen saptanmış ve hiçbir bulgu oluşturmayan kavernomlar tedavi edilmezler.