Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi
+90 392 444 99 39

Beyin Metastazı

Beyin metastazı nedir?

Beyin metastazı, vücudun beyin dışındaki organlarında gelişen kanserin genellikle kan yoluyla beyine yayılmasına verilen isimdir. Beyinde en sık rastlanan tümör türüdür.

Beyin metastazı kimlerde görülür?

Kanser hastalarının neredeyse tamamında beyine metastaz gelişme olasılığı vardır. Ancak beyin metastazı ile başvuran hastaların önemli bir kısmı (sıklık sırasına göre) akciğer, meme, melanom (cilt kanseri türü), böbrek ve kalın bağırsak kanseri bulunan hastalardır. Melanomların beyine metastaz yapma potansiyelleri diğer tüm kanserlerden fazla olmasına rağmen toplumdaki sıklığı nedeniyle beyin metastazı ile başvuran hastaların çok büyük kısmını akciğer ve meme kanseri hastaları oluşturur.

Kanser hastalığı olmayan kişilerde beyin metastazı olur mu?

Henüz herhangi bir kanser tanısı almamış kişilerde de beyin metastazı görülebilir. Bu hastalarda beyindeki kitleye yönelik tedavi uygulanırken, hastalığın köken aldığı ana odak da hızlı bir şekilde araştırılarak sistemik tedavisi düzenlenir. Beyin metastazı nedeniyle ameliyat olmuş hastaların patoloji sonucu da tümörün köken aldığı kaynak konusunda yol göstericidir.

Beyin metastazı belirtileri nelerdir?

Metastatik kitlenin veya kitlelerin yerine ve boyutuna bağlı klinik tablolar görülebilir. Sık karşılaşılan belirtiler; havale geçirme, baş ağrısı, kişilik değişikleri, konuşma bozuklukları, denge problemleri olmakla birlikte bası yaptığı beyin bölgesine göre değişkenlik gösterebilen pek çok şikayete yol açabilir.

Beyin metastazı tanısı nasıl konulur?

Kesin tanı ameliyatla çıkarılmış veya biyopsi amaçlı alınmış dokunun histopatolojik incelemesi sonucunda konulur. Metastatik kitleler, özellikle kanser hastalarında beyin metastazı şüphesi uyandıran tablolar geliştiğinde çekilen MR görüntülemeleriyle saptanırlar. MR’da kitle çevresinde yoğun ödem bulunması metastatik tümörlerin yaygın özelliğidir.

Beyin metastazlarının tedavisi nasıl yapılır?

Beyin metastazlarının tedavisi tümörün büyüklüğüne, yerine ve kaç tane metastatik kitle olduğuna göre değişkenlik gösterir. Tedavide cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi basamakları vardır. Cerrahi özellikle tek kitle varlığında öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bu hastalarda cerrahi yapılsa bile sonrasında verilecek radyoterapi ile tedavi devam ettirilir. Uygulanacak kemoterapi protokolü ise metastatik tümörün esas köken aldığı organ ile ilişkili olarak planlanır.

Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2018 Saat: 16:09

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.